(5) Khasiat Surat Al-Maa'idah


POKOK-POKOK ISINYA:

1. KEIMANAN: Bantahan terhadap orang-orang yang mempertuhankan Nabi Isa a.s.

2. HUKUM HAKAM: Keharusan menunaikan janji; hukum melanggar syiar Allah SWT; makanan yang dihalalkan dan diharamkan; hukum mengahwini ahli kitab; wudhu'; tayammum; mandi; hukum membunuh orang; hukum mengacau dan mengganggu keamanan; hukum qisas; hukum melanggar sumpah dan kafaaratnya; hukum memburu binatang pada waktu ihram; hukum persaksian dalam berwasiat.

3. KISAH-KISAH: Kisah-kisah Nabi Musa a.s. menyuruh kaumnya memasuki Palestin; kisah Habil dan Qabil, kisah-kisah tentang Nabi Isa a.s.

4. LAIN-LAIN: Keharusan bersifat lemah lembut terhadap sesama mukmin bersikap keras terhadap orang-orang kafir; penyempurnaan Agama Islam pada zaman Nabi Muhammad s.a.w.; keharusan bersikap jujur dan berlaku adil; sikap dalam menghadapi berita-berita bohong; akibat berkawan rapat dengan orang yang bukan muslim; kutukan Allah SWT terhadap orang-orang Yahudi, kewajipan rasul hanya menyampaikan agama; sikap Yahudi dan Nasrani terhadap orang Islam; Kaabah panduan hidup manusia; peringatan Allah SWT supaya meninggalkan amalan Arab jahiliyah; larangan-larangan terhadap pertanyaan-pertanyaan yang mengakibatkan kesempitan dalam agama.

FADILATNYA:-

1. Ayat 1 dari surah Al Maidah itu mengandungi khasiat untuk menghentikan suatu perbuatan seseorang, baik lelaki mahupun perempuan, yang terjerumus ke dalam lembah yang dikutuk oleh Allah SWT.

2. Barangsiapa membaca ayat yang ke 7 dari surah ini, sebanyak mungkin selama 3 hari berturut-turut, insyaAllah akan terselamat dari was-was semasa wuduk dan solat.

3. Baca ayat 54 satu kali kemudian tiupkan kepada makanan yang manis, lantas diberi kepada seseorang yang hendak anda kasihi, atau yang anda ingin agar dia mengasihi anda. InsyaAllah anda memperolehi kasih yang anda dambakan itu.

4. Menghapuskan sifat dusta:- Barangsiapa membaca ayat 89 hingga ayat 101 dari surah ini ke atas air, lalu diberi minum kepada orang yang bercakap dusta, nescaya dia tidak akan bercakap dusta lagi.

5. Ayat 90, 91 dan 92 dari surah Al Maidah mengandungi khasiat untuk menghentikan kebiasaan buruk bagi para peminum minuman yang memabukkan, penjudi, pemakan harta riba, pendusta dan perbuatan maksiat lain pada umumnya.
[Sumber : http://dealovaputerisalju.blogspot.com/2011/11/surah-al-maidah-5.html]
Share on Google Plus

- Unknown

خَيْرُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ artinya : "Sebaik-Baik Kalian Adalah Orang Yang Belajar Al-Quran Dan Mengajarkannya."
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentar:

Post a Comment